Doğru Korse Seçimi
Skolyoz korsesi tedavisinin başarısının en önemli faktörü doğru korse seçimidir. Süreç hastaya en uygun korse modelinin önermesi ile başlar. Skolyoz korse modeli seçiminde hastanın yaşı, cinsiyeti, boyu, kilosu ve skolyoz derecesi göz önünde bulundurulur. Yapılacak korse hakkında gerekli bilgiler değerlendirildikten sonra ölçümler yapılır ve kişiye özel skolyoz korsesi hazırlanır.
Korse Tedavisi
Skolyozda tedavi eğriliğin derecesine göre belirlenir. 10 – 20 derece arası 6 ay aralıklarla düzenli takip edilerek hasta fizik tedavi ve spora yönlendirilirken eğrilik derecesi 20 – 40 derece arasında olan hastalar özellikle gelişim döneminde ise korse tedavisine başlanır. Korse tedavisi uygulanan hastaların cerrahi tedavi gerektiren derece olan 40 derece ve üzeri eğriliğe ulaşma riski korse tedavisi uygulanmayan hastalara göre çok daha düşüktür.
Skolyoz korsesinin günlük kullanım süresi eğrilik seviyesine göre 8 saat ile 23 saat arasında değişiklik gösterir.
Skolyoz Korsesi Tedavisi Kimlere Uygundur?
Skolyoz korsesi büyüme ve gelişmesi devam eden ve skolyoz derecesi 20 derece ve üzerinde olan skolyoz hastaları için uygundur.
Doğru skolyoz korsesi seçimi, tedavi protokolüne tam uyum göstermek ve düzenli doktor takibi ile skolyoz durdurulabilir ve geriletilebilir.
Skolyozda 40 derece ve üzeri eğrilikler cerrahi tedavi gerektirse de büyüme çağındaki hastalarda 60 dereceye kadar öncelikle korse tedavisi denenmelidir.
Skolyoz Korsesi Kullanımı ve Bakımı Nasıl Yapılır?
Skolyoz korseleri günde 8 saatten başlayıp 23 saate kadar kullanım gerektirebilir. Korse kullanacak hastanın korse altına katlanma ya da toparlanma yapmayacak şekilde pamuklu atlet ve ya tişört giymesi korsenin cilde temas ederek sürtünme yoluyla yara ve kızarıklık oluşturmasını engeller. Korse kullanımını doktorunuz ve protez-ortez teknikerinizin ilk defa taktığı şekilde yapmanız tedavinin başarısı açısından çok önemlidir.
Korse haftada bir steril edilmelidir.
Giyilen atlet ve iç çamaşırları her gün değiştirilmelidir.
Korse tedavisi hasta ve hasta ailesi açısından zor bir süreçtir özellikle büyüme çağındaki hastaların korse giymeye direnmesi tedavi sürecine uymak istememesi aileleri bekleyen en önemli sorundur.
Skolyoz Korsesi Kullanım Önerileri
• Skolyoz korsesi kullanan hasta hijyen açısından hasta her gün duş almalıdır.
• Korsenin cilde basınç uyguladığı bölgeler kontrol edilmelidir.
• Korse çıkarıldıktan yarım saat sonra geçmeyen kızarıklıklar varsa korse yeniden ayarlanmalıdır.
• Korseye bağlı yara oluşmaması için basınç noktalarına alkolle masaj yapılmalıdır.